Aktiviteter att göra med din bebis

Som nybliven mamma kan det ibland kännas som att man inte får någon tid över för att göra allt man brukade göra förut, som att gå och fika på stan, träna eller gå på bio. Men det finns ingen anledning att känna sig inlåst med sin nya familjemedlem, eftersom det anordnas många aktiviteter som är anpassade just för att man ska kunna ta med sig en liten pojke eller flicka.

Den som saknar sin träning från innan graviditeten behöver inte vänta tills barnet börjar på dagis för att få in ett pass då och då. De flesta större gymkedjorna erbjuder idag någon form av träningspass som inkluderar din bebis. Ofta är passet utformat som ett cirkelträningspass, där bebisarna kan ligga på en matta i mitten. I vissa övningar är bebisarna deltagande, i andra inte. Så länge bebisen inte har börjat krypa kan du ta med dig din lilla pojke eller flicka till ett träningspass för nyblivna mammor. För den som vill ha mer utmanande träning finns till och med ett ”mamma-bootcamp”, där all träning sker utomhus. Självklart får de små vara med även här.Aktiviteter att göra med din bebis 2

Som belöning för all den hårda träningen kan man vilja ta en kopp fika på något mysigt kafé i sällskap med sina vänner. Det kan då kännas begränsande med den ofta otympliga barnvagnen som ska klämmas in mellan bord och stolar. På vissa kaféer har det gått så långt att mammor med barnvagnar inte är välkomna. Men det finns också de kaféer som har gjort precis tvärtom, och som särskilt välkomnar mammor och deras barn. Bor du i Stockholm, där det finns ett stort utbud av konditorier och kaféer, borde det inte vara något problem att hitta ett barnvagnskafé i närheten av dig, men om du bor på en mindre ort är det säkraste kortet att titta efter information hos kommunen, den lokala kyrkan eller välgörenhetsorganisationen, eftersom de ofta anordnar babykaféträffar.

Barnvagnen behöver inte heller vara ett hinder för att gå på bio, eftersom SF anordnar särskilda barnvagnsvisningar. Under dessa filmvisningar är ljudet lite lägre. Om man har problem med hörseln, och känner att det dämpade ljudet skulle vara ett problem, kan man behöva skaffa hörapparat. Du kan få hjälp med hörapparater i Stockholm på Hörbart.se. Ljuset är också lite starkare på barnvagnsbio, och det blir paus i mitten av filmen, då man har tillgång till mikro och skötbord. Att gå på bio med sin bebis är ett bra sätt att träna på att gå på bio själv, eftersom man egentligen inte är själv.

Så sitt inte bara hemma med din bebis! Aktivera både dig själv och den lilla med någon av dessa särskilt anpassade aktiviteter.