Det är inte alltid lätt att vara mamma

Bebisen som du har hållit i din famn och gett all din tid och kärlek till har helt plötsligt vuxit sig stor nog för att vilja utforska världen på egen hand och helst utan dig. Mammahjärtat brister av stolthet, samtidigt som man är konstant livrädd för alla faror som finns där ute. Och så kommer dagen. Den stora dagen i ett barns liv, när det inte bara kan ta sig fram på egen hand, utan nu även på ett fordon! Den första cykeln! Och mamma? Hon tänker på skydden, och inte minst hjälmen. Men vad ska man tänka på? klicka här för mer information om egenskaperna för bästa hjälmen.

Hjälmen är huvudsaken

att vara mamma och välja rätt cykelhjälmar till sina barn kan vara svårt. Man ska skydda det allra dyraste man har mot eventuella olyckor, och hjälmen måste vara av god kvalitet så att den garanterat gör sitt jobb. Det är verkligen inte lätt att vara mamma alla gånger! Det är så mycket man ska veta och hålla reda på för att säkerställa att ens barn får det allra bästa av allt. När man ska välja hjälm, kan detta vara något att tänka på: Cykelhjälmen ska ha god ventilation och vara lätt. Den ska helt täcka panna, hjässa och tinning, och ska sitta åt lagom mycket. En god riktlinje är att man ska få in ett finger mellan hakremmen och hakan. Hjälmen ska ha CE-märkning för att vara säker på att den uppfyller de rådande kraven för säkerhet. Välj en hjälm med en klar färg, som syns bra ute i trafiken. Byt hjälm ofta. Plast bryts ner av UV-strålar och ozon och förlorar sina skyddande egenskaper med tiden. Barn växer dock fort, så hjälmen hinner inte brytas ned mycket. För äldre barn gäller det att skaffa ny hjälm vid ca 4-5 års användning.

Lår barn vara barn

Mammor är skapta för att oroa sig och precis som med allt annat är det sunt i lagom doser. Man ska dock inte vara för överbeskyddande, utan låta barn vara barn och utforska världen. Så länge man vet att barnet har rätt skydd, cyklar på en säker väg och kan de grundläggande reglerna ska man inte bekymra sig allt för mycket. Det är svårt att släppa taget ibland och låta barnen växa sig till egna oberoende individer, men man måste bara låta det ske. Som mamma är det bästa du kan göra att se till att ditt barn har de bästa skydden, bästa utrustningen och bästa stödet de kan få och sedan låta dem lära sig av sina egna misstag och inte minst av sina blåmärken som de får under tiden de upptäcker världen. När det kommer till stora milstolpar som att köpa den första cykeln med tillhörande skydd är det ändå tur att vi lever i en tid där man kan söka information på nätet för att få lite hjälp på traven.