Få tid över

Som mamma är det inte alltid lätt att ta sig tid till sig själv. Bara en sådan enkel sak som att ta sig ett bad med lyxigt skum, eller som att göra en enklare renovering och sätta in ny inredning kan behöva planeras månader i förväg och kanske till och med längre än så. Hur kan man som upptagen morsa få lite egentid?

En kär fråga

Att skaffa sig egentid eller rättare sagt ta reda på hur man gör det är en kär fråga för många mammor. Schemat räcker helt enkelt inte till, speciellt om du har en liten bebis att ta hand om. En del mammor har dock inte lika stort behov av tid för sig själva som vissa andra har. Men hur stort eller litet ditt personliga behov än är så bör du lägga in lite tid varje vecka åtminstone för att samla kraft och energi.

Träna med barnvagn

Det här med träning när man är relativt nybliven mamma är inget enkelt företag. Dock finns det genvägar att ta för att få den där dagliga motionen som är så viktig och som alla tjatar om. Det är dessutom bra att få frisk luft, även för barnet. Köp en barnvagn att kunna springa med när barnet har somnat. var inte rädd för att lillen ska vakna, de flesta barn älskar att vaggas till sömn och känna den friska luften mot kinden medans vagnen skakar sådär lite lätt.

Dela på ansvaret

Man kanske inte behöver säga det i dagens modernt tänkande Sverige, men se till att du och din partner delar på ansvaret om barnet så att var och en av er ändå får lite tid över att vara för er själva, alltså helt enskilt var för sig. Om du är mammaledig kan du ta en promenad när din partner kommer hem eller gå och träna då.

Tid över att renovera och inreda

Även när man är nybliven förälder kan renoveringstankarna komma. Kanske är de till och med starkare då. Barnrum ska inredas, badrummet måste få bredare och större speglar och du kanske måste göra det barnvänligt och skydda barnet mot vassa kanter och dylikt. Det första du kan göra är att titta in på Rörfokus och se vad som finns. Nästa steg är att veta när du kan ta itu med projektet. Ett tips om ni har föräldrar i omnejden är att de tar hand om barnen under några dagar, åtminstone över en helg eller under vardagen.

Är barnen lite större kan de få vara hos sina morföräldrar på ett skollov så att du och din partner kan få några dagar över att pyssla om både ert hem och varandra.

Oavsett hur du funkar som person är det viktigt att få ladda batterierna för att både måna om dig själv och din miljö. Då blir allt trevligare även för barnen.