Mamma med hälsokoll

Att vara mamma innebär många saker och ställer krav på mycket breda kunskaper inom olika områden. Ett av dessa är sjukvård och hälsa. Som förälder (för detta är självklart båda föräldrarnas ansvar) behöver man dels vara en god förebild för barnen och lära dem att ta hand om sin egen hälsa resten av livet, dels kunna ta hand om barnen när de är sjuka eller har skadat sig. Det gäller också att kunna bedöma hur allvarlig en eventuell sjukdom eller skada är. I Sverige finns det tack och lov sjukvård att få för barn, men för både sjukvårdens och egen del är det inte lämpligt att åka in till akuten om man inte behöver det.

Råd och stöd

När man fått barn i Sverige erbjuds man att gå till barnavårdscentralen med sin nyfödda bebis. På barnavårdscentralen vägs och mäts barnet och utveckling både fysiskt och psykiskt kontrolleras vid vissa bestämda åldrar. Här kan man också fråga om råd om barnet fått konstiga prickar, har lite feber eller äter dåligt. Själva vården får man dock på en vanlig vårdcentral eller ett sjukhus eller ibland hos en akut tandläkare om olyckan varit framme och barnet skadat en tand.

Dygnet runt kan man också ringa 1177 för att fråga sjuksköterskor om sjukdom hos barn och få hjälp att bedöma om man ska uppsöka sjukvården.

Barnsjukdomar

Som förälder är det bra att ha lite koll på de vanligaste sjukdomarna hos barn t.ex. vattkoppor, scharlakansfeber, höstblåsor, magsjuka och olika typer av förkylningar. Även otrevligheter som springmask eller hårlöss är viktigt att ha koll på för att förhindra spridning i förskolegrupper eller skola. Bra information finns på 1177.se och man brukar också få informationsmaterial av både förskola och barnavårdcentral.

Hälsosamma vanor

När man får barn har man ett bra tillfälle att skärpa till sina egna hälsovanor. Att föräldrarna tränar regelbundet inspirerar barnen till rörelse. Allra bäst är att träna tillsammans, t.ex. cykla, promenera, vandra, spela boll eller leka kurragömma i skogen. Bra och hälsosam mat hemma är också viktigt, även om många barn är ganska kinkiga när det gäller mat. Ge inte upp, barns smak utvecklas och en dag står barnet där i köket själv som tonåring och mixar en hälsosmoothie!

Bra att ha hemma

I medicinskåpet hemma bör man ha örontermometer, plåster, barnalvedon, bandage, näsdroppar och en fet salva att smörja torr eller sprucken hud med. Annat som kan vara bra är Xylocainsalva att snabbt mildra smärta med, samt vätskeersättning vid magsjuka. Sprutor och doseringsmuggar behövs också. Tänk på att alltid förvara mediciner oåtkomligt för barnen.

Sjuk eller inte?

Oavsett om man har barn i förskolan eller en skoltrött tonåring kan det vara svårt att avgöra om barnet måste vars hemma. Det är helt enkelt något man lär sig med tiden som förälder. Ibland tvingar man iväg ett barn till skolan som några timmar senare får 39 graders feber, men det är ok att göra misstag. Har barnet haft magsjuka eller vattkoppor bör man dock hellre fälla än fria, d.v.s. låt barnet vara hemma en extra dag för allas skull, smittor sprids så lätt.