Så ställer du om till två barn

Väntar du ditt andra barn? Grattis! Att bli tvåbarnsförälder är minst lika spännande som att vänta sitt första barn. Den här gången är det inte bara du och din partner som ska välkomna en ny familjemedlem utan även ett syskon. Var beredd på att avundsjuka kan blandas med spänd förväntan.

Många känner sig lugnare

En stor fördel med att du får ditt andra barn är att du förmodligen är mycket lugnare. Du har hunnit landa i föräldrarollen och vet alla situationer som uppstår med en bebis. Du är medveten om att det kommer bli många vakna nätter, stunder när bebisen vägrar sova någon annanstans än på ditt bröst samt jobbiga magknip. Är det något du förmodligen har lärt dig med första barnet så är det att denna tid inte varar för evigt. Med andra barnet är det alltså lättare att leva i nuet och fokusera på en dag i taget.

Hantera ett avundsjukt syskon

Den stora omställningen till två barn handlar ofta om hur storasyster eller storebror reagerar. Många blir glada och älskar sin nya familjemedlem men det finns också barn som blir svartsjuka och tar illa vid sig. Det kan visa sig som utbrott eller att ditt förstfödda barn inte vill vara i närheten av bebisen. Det är viktigt att du pratar med storasyskonet och ger denne uppmärksamhet så fort det är möjligt, till exempel när bebisen sover. Låt städning och disk komma i andra hand och fokusera på dina barn. Var inte heller rädd för att fråga om avlastning oavsett om det gäller barnpassning eller städhjälp. Kom ihåg att ditt första barn har rätt att vara 15 timmar i veckan på förskolan även när du är mammaledig. Det kan vara en skön paus både för dig och för barnet som hjälper er i vardagen.