Supermamman i sociala medier

Fina bilder på mamma och barn, gravidmagar i motljus, hemmagjord ekologisk barnmat, resor till äventyrsbad, djurparker och nöjesfält. Märkeskläder, prinsessklänningar och hemmasydda kläder som ser ut att komma från vilken klädaffär som helst. Känns det igen ifrån ditt flöde i sociala medier?

Vad har du i ditt flöde?

Vi har väl alla den där vännen på Facebook som har flera barn, en sambo eller man som aldrig är hemma och som nästan varje dag lägger upp bilder och recept på nyttig mat samt som nästan varje helg badar skumbad i badkaret med ett glas vin? Dukningen en vanlig tisdagskväll med tända ljus och servetter till någon maträtt du aldrig hört talas om och så dessa bilder från gymmet och tjejkvällen. Helgen tillbringas med mannen, med familjen, på barnens aktiviteter som fotbollscupen i ösregn och med välbehövligt soffmys på söndagskvällen. Bilden visar naturgodis, bara ben, en TV och vardagsrummet ser oklanderligt städat och rent ut trots att människan jobbar heltid och har fyra ungar. Det är Supermamman, myten och legenden. Med full sminkning varje morgon, lösögonfransar och perfekta ögonbryn, märkeskläder och dyra väskor.

Två typer av extrema mammor

Supermamman klarar allt och hon finns i två versioner. Den första är modemamma 2.0 och den andra är miljömamma 2.5. Miljömamma 2.5 är klimatsmart, åker buss, har tygkassar, bloggar om att spara el och odla morötter på balkongen med hjälp av hushållets organiska avfall, syr sina och barnens kläder själv, tvättar tygblöjor och kan i jämförelse med modemamma 2.0 ses som en övervintrad hippie. Helst ska det ammas till barnet är minst 4 år och all mat lagas från grunden utan kryddor eller salt, och det tillverkas egen tvål, schampo och tvättmedel i hemmet som dessutom är lite rörigt av alla miljöval. Miljömamma 2.5 jobbar oftast inte heller heltid och är ständigt aktiv i olika självhushållsgrupper på sociala medier och pratar om vilken underbar upplevelse det var med 36 timmars förlossning utan smärtlindring.

Basicmamma 1.0

Så kommer alla däremellan. Vi som inte ens har tid att sitta på toaletten ifred eller inte minns när vi hade en tjejkväll senast. Kvällen slutar med lätt snarkande i soffan medan dammråttorna växer i hörnen och skräpet åker ut i tunnan dagen efter sopbilen kommit. Vem har tid att handla kläder när ungarna är med? Men vilken tur att det går att shoppa på nätet när ungarna har gått och lagt sig. Barn eller inte barn så behöver vi alla skor, och du kan handla Tamaris skor online i lugn och ro hemifrån soffan så att du i alla fall har snygga skor under veckans besök i stormarknaden.

Lite får även basicmamma 1.0, vi alltså, unna oss för att stärka våran självkänsla.

Vi vet ju att det kan vara helt omöjligt att ha det som de andra två varianterna på riktigt, det finns ingen vettig människa som klarar av allt det där. Det måste vara vinklade bilder och endast guldkornen utplockade, för vi vet ju alla att moderskapet inte alltid är en dans på rosor, eller hur?

Ta texten med en nypa humor och var stolt över att du är mamma!