Tid för barnen

Ta vara på tiden med barnen när de är små. Innan du vet ordet av är de tonåringar och vill inte vara hemma med dig. Hur många har inte hört välmenande råd om hur snabbt barnens första år passerar förbi? Ändå tycks vi tro att vi ska hinna leva våra liv precis som innan barnen kom in i bilden, även när vi har ett par småttingar som behöver vår omvårdnad. Men måste vi verkligen renovera ett hus och inreda i detalj, arbeta heltid för att ha råd med boendet och resorna till fjällen och Thailand, ha två bilar och träna på gymmet flera gånger i veckan?

Nu är det tid för barn

De första åren i ett barns liv är så viktiga. Där lägger du grunden för er livslånga relation. Vem vill du att ditt barn ska spendera mest vaken tid med och lära sig av? De sju pedagogerna eller dig själv? Man behöver inte ha en god ekonomi för att gå ner i arbetstid några år, ofta räcker det med att fundera på om huset behöver renoveras just nu, om vi kan resa till mormor istället för till fjällen och var vi kan skära ner i konsumtionen. Barn bör inte vara heltid på förskolan under föräldraledigheten om de inte absolut måste, och de barn som måste det får en bättre pedagogisk verksamhet av att förskolorna inte är överfulla.

Förskolan fyller en viktig funktion

Förskolan finns för att vi ska kunna arbeta och för att barnen ska få den stimulans och pedagogiska verksamhet de behöver. Trots det är tiden tillsammans med familjen viktigast de första åren i barnens liv. Vi vill alla våra barns bästa, men som ensamstående har man många gånger inget annat val än att arbeta heltid och ha barnen på förskolan på heltid, för att få ihop ekonomin. De flesta av oss är dock inte i den situationen utan kan gå ner i tid ett tag genom att göra andra prioriteringar och leva snålt. Det råd vi får när vi väntar vårt första barn är sant: Tiden när de är små är snart förbi och kommer aldrig åter.