Var en stark förälder – ta hjälp!

Först och främst ska vi slå fast en väldigt viktig sak – det är ok att be om hjälp som förälder. Att be nära och kära om hjälp eller att betala för hjälp är inte ett svaghetstecken utan snarare ett bevis på att du vill skapa mer tid med dina barn. Det är ett bevis på att du prioriterar dem och din familj och därför ser till att vissa andra sysslor blir omhändertagna av andra.

Balans och kommunikation viktigt

Det finns de som kan reagera negativt när de hör talas om föräldrar som betalar för återkommande barnvakter, för hjälp i trädgården, städning, läxhjälp och liknande. Ibland hörs röster som påtalar att många bollar i luften är en del av att vara förälder och att barnen behöver se att ”tråkiga” sysslor ändå behöver göras. Att man inte bara kan betala andra för att utföra dem. Att det tyder på överklassfasoner. Ja ni hör, det finns många argument. Men det är dags att slå hål på dem alla och låta dig som slutkörd förälder känna att du absolut kan betala för hushållnära tjänster som hjälper hela familjen och må bra i det beslutet. Vila i insikten att det skapar mer tid för familjen att umgås, det skapar mer avslappnade föräldrar vilket gör er mindre stressade och på gladare humör. Det finns inte något alls som är dåligt med det, och det är viktigt att förstå det. För att barnen ska se och lära sig att det inte är en universallösning att betala för att få saker gjorda alla gånger kan ni balansera de hushållsnära tjänsterna med att göra dem själva också. Om ni samtalar om för- och nackdelar med de olika sätten kommer barnen lära sig att se situationerna ur olika perspektiv.

Förberedelse för yrkeslivet

När vi talar om olika perspektiv kan vi se det hela ur någon annans synvinkel – de ungdomar som tar sig an att utföra de hushållsnära tjänsterna. För unga vuxna som håller på att lära sig mer om ansvar och ett framtida yrkesliv är sådana här erfarenheter helt fantastiska. De lägger grunden till vidare steg i livet och skapar en bas av förståelse och insikter om vad det kan innebära att arbeta för pengar, ta egenansvar och ha en familj. Eftersom du får kontakt med ungdomarna genom olika företag för hushållsnära tjänster kan du vara trygg i att det är bra personer som vill ert allra bästa. Genom företagets hemsidor eller genom direkt kontakt med dem kan du också få höra om andra kunders erfarenhet av ungdomarna. Är du osäker kan det vara bra att börja enkelt med exempelvis trädgårdshjälp för att se så att kemin mellan er stämmer. Går allt bra finns möjligheten att anlita samma tjej eller kille som barnvakt och vem vet – kanske växer er vänskap till att hålla i många år framöver?