Vegetarisk barnmat

Nu för tiden väljer fler och fler människor att vara vegan eller vegetarian. Många familjer bestämmer sig för att inte äta kött. Ibland är det bara barn som väljer att bli vegetarian. Är det dock en bra lösning för ditt barn? Experter hävdar att grönsaker och frukt är det bästa som finns när det gäller att äta hälsosamt. Men att inte äta kött gäller ofta en livsstil eller livsfilosofi, då man inte vill stödja onödigt dödande av djur. Är vegetarisk kost tillräckligt för utvecklingen av ditt barn? Det finns många åsikter när det gäller ämnet. Här kommer du att lära känna fördelar och nackdelar med en vegetarisk kost för barn.

Fördelar ock nackdelar med vegetarisk kost för barn

Grön mat är viktig för barn. Det förser kroppen med många vitaminer och mineraler. Gröna grönsaker som spenat, broccoli och brysselkål är en källa till järn och magnesium. Frukter såsom blåbär eller björnbär är bra för ögonen och hjärtat, och nötter är viktigt för minne och hjärnans arbete. Allt det låter väldigt positivt och föräldrar som bestämmer sig att införa en vegetarisk kost hemma använder ofta dessa argument. Å andra sidan, måste man komma ihåg att barnet vid olika åldrar behöver olika näringsämnen för utveckling av kroppen. Föräldrar till barn som är vegetarianer anklagas ofta för att utsätta sina barn för anemi och svag immunitet.

Balanserad kost för barn

Om din familj eller ditt barn bestämmer sig för att bli vegetarian, är det väldigt viktig att lära känna de produkter som kan ersätta kött i kosten. För barnens utveckling, särskilt för tillväxt och utveckling av muskler, är proteiner, som vanligtvis finns i köttet, oerhört viktiga. Därför bör vegetarianer äta mycket baljväxter som linser eller bönor. En bra lösning är också sojaprodukter, särskilt tofu. Om man exkluderar kött och fisk från barnens kost, måste man ge barn ett tillräckligt utbud av produkter som är en källa till D-vitamin och järn. Formuleringen av en vegetarisk kost för ditt barn kan underlättas av en nutritionists som kommer att utvärdera kostvanor och nutritionsstatus.