Barnsäkra ditt hem

Att vara mamma kommer med ett stort ansvar. Det är du som förälder som ska se till att ditt barn är tryggt och mår bra, både utanför och innanför hemmets väggar. För att lyckas med detta behöver du vara på ständig vakt, men du kan också minimera risken för olyckor genom att barnsäkra ditt hem ordentligt.

Ett vanligt missförstånd är att de flesta olyckor händer utanför hemmet, men så är inte fallet. Faktum är att olyckor i det egna hemmet är väldigt vanliga och extra vanliga när man talar om barn. För dig som förälder faller det sig naturligt att vilja skydda ditt barn på rätt sätt och genom smarta lösningar för barnsäkerhet kan du lyckas med detta. Här nedan har vi listat några av de vanligaste platserna i ditt hem där olyckor kan ske. Se till att se över detta och säkra genom att använda barnspärrar eller genom att plocka bort/ställa undan.

Bästa tipsen för barnsäkerhet

1. Höga möbler

Visste du att varannan vecka dör ett barn av att ha fått en hög möbel över sig? Du kan undvika en mycket tragisk situation genom att säkra stora möbler mot väggen istället för att låta dem stå på ”egen hand”. Det är också viktigt att du lär ditt barn att man inte får klättra eller stödja sig mot möbler.

2. Elsäkerhet

Eluttag och kontakter kan vara mycket roliga för ett litet barn som utforskar. Det är viktigt att du säkrar dessa och ser till att ditt barn inte kan peka med fingrar eller med andra föremål. I moderna eluttag så finns det vanligtvis petskydd som redan är inbyggda, annars kan du använda dig av uttagspluggar som finns att köpa och som du trycker in.

3. Trappor och fönster

Barn ramlar och barn ramlar ofta. Se därför till att du säkrar allt från dörrar till fönster, balkong och trappor. Till trappor kan du använda dig av grindar som du skruvar upp. Dessa kan installeras i början och slutet av trappan. Till fönstret kan du använda dig av fönsterkedjor och till dörrar finns det lås eller kedjor som du kan använda dig av även här.

4. Kök

I köket finns både redskap, en varm spis och diverse rengöringsmedel och mediciner. Se till att ditt barn inte kan komma åt dessa och ställ dem på en hög höjd eller lås in i ett skåp. Till spisen kan du använda spisskydd och till lådor finns spärrar.